Back

Ons verhaal

Studievereniging voor Biologie en Marine Sciences

1987
Oprichting
865
Huidige leden

Geschiedenis

In november 2022 werd het Lustrum (5-jarige verjaardag) van B.V.W. ‘Biologica’ gevierd. Dit houdt in dat onze studievereniging inmiddels al meer dan vijfendertig jaar oud is. Gedurende deze jaren is de vereniging steeds groter geworden en inmiddels telt zij bijna negenhonderd leden.

De studie biologie is in 1970 in Wageningen opgezet en werd dus al zeventien jaar onderwezen toen B.V.W. ‘Biologica’ werd opgericht. Hiervoor waren er echter al activiteiten voor biologen, door biologen georganiseerd. Enkele van onze commissies hebben een geschiedenis die langer teruggaan dan onze officiële oprichting. De Missing Link bijvoorbeeld bestond al onder de prehistorische naam ‘Pruttel’. Een commissie met de naam bioborrelcommissie is later geëvolueerd tot de BAC, Biologen Activiteiten Commissie. Tot slot was er al een commissie die zich bezighield met het voorstellen van de eerstejaars biologen aan elkaar: de huidige BIKcie. Pas in 1987 werden deze verschillende commissies daadwerkelijk verenigd.

De volgende grote gebeurtenis is nog maar kort geleden, in 2023 is de toen opgerichte bachelor Marine Sciences onderdeel geworden van Biologica. Om binnen Biologica een plek te creeëren voor Marine Sciences om eigen activiteiten te organiseren is op 3 juni 2023 de ondervereniging M.S.A. Minoa opgericht. Deze organiseerd activiteiten specifiek voor Marine Science gerelateerde onderwerpen en haar studenten. Al zijn biologen hier natuurlijk ook welkom.

Mocht je meer willen weten over de geschiedenis van Biologica, dan raad ik je aan om zeker eens onze oude almanakken door te kijken! Elke twee jaar verschijnt er een nieuwe almanak, en daaruit blijkt wel dat Biologica nog steeds door evolueert.

Heden

Op dit moment bestaat ‘Biologica’ uit wel bijna 900 leden en uit meer dan 20 commissies, waardoor er bijna elke week meerdere activiteiten op de planning staan.

Wat kun je hier vinden?

Op deze website kun vind je veel informatie vinden. Zo heeft iedere commissie een stukje op de site staan en kun je kennismaken met de leden van het bestuur. Ook hebben we een Instagram-pagina.

Als je op zoek bent naar informatie over de studie hebben wij ook een sectie studie-informatie, waar je onder andere terecht kunt voor informatie over een afstudeer vak of stage. Je kunt je ook opgeven voor een meeloopdag. 

“Nothing in biology makes sense except in the light of evolution”

Theodosius Dobzhansky